Jdi na obsah Jdi na menu

Nácvik relaxace

22. 4. 2024

tree-6792528_1280.jpgNácvik relaxace je skvělým pomocníkem pro práci se stresem, úzkostí a vztekem. Pravidelná relaxace také zlepšuje spánek a může být výborným pomocníkem při nespavosti. 

Ve své práci využívám především meditační metodu mindfulness (všímavost). Jednou z technik, kterou používá, je tzv. body scan. Prochází se při něm celé tělo, od hlavy až k patě. Postupně si všímáte pocitů v jednotlivých částech těla a soustředíte se na svůj dech. Myšlenek vynořujících se v hlavě si nevšímáte, pozorností se vracíte stále k tělu. Provádí se ideálně vleže na zádech nebo vsedě s rovnými zády a zavřenýma očima.

Efekt tohoto cvičení spočívá ve zklidnění mysli, zpomalení rytmu dechu a uvolnění napětí a v přepnutí funkčního režimu mozku do klidového stavu podobnému spánku, při kterém relaxuje celé tělo i psychika. Tato technika významně ovlivňuje hladinu stresových hormonů. Přispívá tak k rychlému obnovení sil a k odstranění příznaků napětí a neklidu

Základní principy vedené relaxace jsou dva: relaxace a koncentrace. Relaxace znamená uvolnění svalstva. Toto svalové uvolnění umožňuje na základě fyziologických souvislostí navodit klid duševní a současně uklidnit a zharmonizovat i činnost vnitřních orgánů. Koncentrace při nácviku relaxace spočívá v soustředění na zadávanou instrukci a vlastní tělesné pocity.

Nácvik relaxace nabízím jako individuální službu, ale můžete přijít i ve dvojici. Maximálně však čtyři lidé. Pokud vás bude 3-4, vezměte si prosím s sebou vlastní karimatky. 

Informace o ceně a způsobu objednávání najdete v Kontaktech.