Jdi na obsah Jdi na menu

Nebe a země

17. 9. 2020

 

Toto cvičení pomáhá uvolňovat nahromaděné napětí v břiše. Kromě toho je vhodné při funkčních obtížích podbřišku a pánevního dna, např. při menstruačních obtížích, při obtížích s prostatou nebo při narušeném trávení. Toto cvičení může také uvolnit blokády pánevního dna, které se mohou projevovat nejrůznějšími sexuálními poruchami a strachem z odevzdání se. Pomůže také spontánněji dýchat a prohloubit váš dech. nebe-a-zeme.jpg

Lehněte si na záda na podložku, kolena pokrčte do ostrého úhlu, nohy spočívají celými chodidly na podložce asi na šíři boků. Paže nechte položené podél těla, hlava je rovně. Vaše oči jsou zavřené, šíje zůstává pokud možno uvolněná.

Chvilku v této poloze zůstaňte a uvědomte si své tělo. Následně přitáhněte kolena k hrudníku a pak natáhněte dolní končetiny svisle vzhůru ke stropu. Končetiny jsou od sebe vzdáleny asi na šíři kyčlí. Chodidla směřují vzhůru ke stropu; kolena jsou mírně pokrčená. Nyní tlačte paty vzhůru tak, až palce nohou směřují k obličeji.

V této poloze se vytváří v dolních končetinách a v břiše napětí, které postupně roste a má tendenci uvolňovat se vibracemi. Mírně pootevřete ústa a uvolněte ramena.

Můžete také vyzkoušet druhou variantu cviku. Podložte si pánev pěstmi obou rukou vedle vnějších okrajů křížové kosti. A postupujte stejně, jako u první varianty. Tato verze je vhodná pro všechny, kteří mají potíže se zdvižením dolních končetin vzhůru. Ze zkušenosti vím, že také napomáhá uvolnění v dolních končetinách a snadněji se dostavují vibrace.

Během cvičení dýchejte zhluboka ústy až do břicha, při výdechu vydávejte zvuky a vyjádřete tak vynaloženou námahu.

Tlačte paty dále vzhůru a propínejte nohy milimetr po milimetru až se dostaví samovolné vibrace. Umožněte vibracím, aby v dolních končetinách zesilovaly, aniž byste však tento proces ovlivňovali vůlí; vibrace se většinou po chvíli dostaví samy od sebe. Udržujte napětí tak dlouho, jak můžete, na konci cvičení položte dolní končetiny zpět do základní polohy vleže.

Zavřete oči a vnímejte svoje pocity, které ve vás momentálně vznikají a šíří se vaším tělem. Volně dýchejte a zůstávejte otevření všemu, co přichází.

 

Zdroje informací:

Hoffmann R., Gudat U. - Bioenergetická cvičení

Lowen A. a L. - Cesta k vibrujícímu zdraví (Manuál bioenergetických cvičení)