Jdi na obsah Jdi na menu

Oblouk nebo-li luk

11. 10. 2020

Alexander Lowen toto cvičení vyvinul jako základní stresovou pozici. Jejím hlavním účelem je, aby se člověk dostal více do svých nohou a chodidel, a tak stál pevněji v realitě. Při tomto cviku cítíme, že naše nohy stojí pevně na zemi a naše hlava se nachází volně ve vzduchu a cítíme, že jsme plně spojeni či integrování.

Výsledný efekt cviku je obdobný, jako výzva: „hlavu vzhůru“ a „nohama zpátky na zem“.

Toto cvičení klade na tělo větší tlak, aby se otevřelo plnějšímu dýchání a napětí se přeneslo do nohou. Pokud se provádí správně, pomáhá uvolnit napětí v oblasti břicha, které způsobuje vznik pupku.luk.jpg

Postavte se s mírně rozkročenýma nohama a prsty u nohou vytočte mírně dovnitř. Hmotnost přeneste na přední část chodidla a jděte mírně do kolen, přičemž chodidla zůstávají stále v kontaktu s podložkou.

Pěsti položte do oblasti křížové kosti v dolní části zad a tlačte do zad a pánev mírně vysuňte vpřed tak, aby přední část vašeho těla tvořila oblouk. Hlava se přitom nezaklání. Ohněte kolena, jak nejvíc to jde, aniž byste zvedli paty ze země. Prohněte své tělo nad místem, kde máte pěsti, ale ujistěte se, že váha těla zůstává na bříškách chodidel. Dýchejte zhluboka do břicha.

Cítíte nějaké napětí ve spodní části zad? Pokud ano, znamená to, že v této části těla máte značné napětí.

Dýchejte v této poloze zhluboka. Nechte své břicho, aby se při nádechu rozšířilo a při výdechu uvolnilo. Pozorujte se v této pozici. Vnímáte bolest, která je důkazem strnulosti? Vnímáte napětí v nohách a otevřenost hrudníku?

Cítíte bolest nebo napětí v přední části stehen či nad koleny? Pokud jsou vaše dolní končetiny uvolněné, neměli byste cítit žádné napětí s výjimkou kotníků a nohou, které nesou váhu těla. Začaly vám dolní končetiny vibrovat?

Jste schopni udržet se v dokonalém oblouku? Jsou vaše hýždě zatažené, nebo vystrčené ven? V obou případech jste zlomili luk a vaše energie a pocity nebudou volně proudit do nohou.

Uvolněte ramena a obličej a nezadržujte dech. Po dosažení svých maximálních možností cvik ukončete, uvolněte se. Dopřejte si následně ještě dostatek času nechat doznít všechny pocity vyprovokované cvičením. Chvíli jen stůjte a vnímejte své tělo, svůj dech, dotek nohou se zemí.

Na všechna cvičení, při nichž se zakláníte dozadu, navazují cviky v opačném směru, při nichž se předkláníme. Nejenže se tím zmírňuje stres a zvyšuje pružnost těla, ale také se podporuje uvolnění energie, která vzrostla během předchozího cvičení. Takovou formou vybití je vibrace dolních končetin.

 

Zdroje informací:

Lowen A. – Bioenergetika – Terapie duše pomocí práce s tělem

Lowen A. a L. - Cesta k vibrujícímu zdraví (Manuál bioenergetických cvičení)

Schwarz A.A., Schweppe R.P. - Bioenergetika