Jdi na obsah Jdi na menu

Přes své tělo se dostanete k duši

17. 12. 2019

14.jpgNaše duše sídlí v těle. A právě na to se zaměřuje psychoterapeutka Jana Juřicová, která pomáhá lidem skrze pohyb k lepšímu a vyrovnanějšímu já. Co jí samotné tato práce dává? Proč je důležité začít od těla, a pak se dostat k duši? To prozradila pro Blesk.cz lektorka bioenergetického cvičení.

O psychologii se začala zajímat ve čtrnácti letech. Četla dostupné knihy, začala chodit na přednášky a semináře, až se vrhla i do psychoterapeutického výcviku, který ji skrze nejrůznější techniky dostal až k práci s tělem. „Naše mysl sídlí v těle. Nelze pracovat jen s jedním a přehlížet druhé,“ naučila se Jana během mnoha let praxe. Na svých seminářích proto vždy na úvod zařazuje řízenou relaxaci, kde si člověk uvědomí celé tělo – a tím i ztiší a přivede do přítomnosti roztěkanou mysl.

„Když je tělo v nepohodě, je dost těžké udržet mysl veselou a optimistickou. Proto je důležité cvičit, hýbat se, udržovat své tělo zdravé, pružné,“ klade psychoterapeutka velký důraz na fyzickou pohodu, které je možné docílit i bioenergetickým cvičením, kterému se právě Jana se svými klienty věnuje.

Navnímejte se

Co to ale je? „Při bioenergetickém cvičení nejde jen o pohyb, ale především o uvědomování si tělesného prožívání při pohybu,“ prozrazuje terapeutka Jana. „A dále zde lze vnímat cvičení jako stresovou situaci a člověk se v průběhu učí stále dobře dýchat, zůstávat v kontaktu sám se sebou, odpočinout si, když už nemůže.“ Rada pro takové je nacvičit si to a potom volně přenášet do každodenního života, který stres také přináší. Díky cvičení a tomuto nácviku bychom měli zvládat stres lépe.

Sama Jana přiznává, že sama má občas problém i se svým tělem, i když se mu tolik věnuje. „Ale ve smyslu, že ho přehlížím a nechci slyšet jeho signály, nechci se nechat omezovat jeho těžkopádností. Ostatně, jak jsem si všimla, dělá to velká část populace. Zabereme se do práce, chceme realizovat nějaký nápad a přestaneme vnímat – nedojdeme si třeba za celý den na záchod, nedáme si dost času se v klidu najíst a někdy dokonce i nedostatečně dýcháme, celou noc pak pořádně nespíme a myslíme na úkoly, co nás druhý den čekají,“ podotýká psychoterapeutka, že vnímání těla začíná od fyziologických potřeb.

„Přitom jídlo, pití, spánek, vylučování, sex jsou základní potřeby a je třeba si k nim dát hlavní prioritu. Je tedy potřeba pracovat na své maximum a ne víc – tedy nezapomínat na tyto své základní potřeby.“

Proti negaci a manipulaci

Záměrem bioenergetické práce s tělem dle Juřicové není zvyšování vyrovnanosti. Na to jsou dle ní vhodnější jiné techniky, jako například meditace. „Práce s tělem nás vede k lepšímu sebepoznání a potom i k sebedůvěře. Důvěřovat sám sobě a svému úsudku a vnímání. Pokud se dlouhodobě věnuji sám sobě, např. prostřednictvím bioenergetického cvičení, vím v každém okamžiku, jak se cítím. Jsem lépe rezistentní vůči manipulaci a nátlaku. Lépe odfiltruji negativitu druhých a neberu si ji osobně. Umím rozlišit, kdy jsem svým počínáním opravdu druhému ublížil a kdy ne,“ doporučuje na závěr psychoterapeutka naučit se vnímat signály těla i v kontaktu s druhými lidmi, abychom dokázali lépe poznat, kdy někdo pod úsměvem skrývá nějaký úmysl.

 

Originál článku najdete zde: https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-prazane/592713/z-prazanu-dostava-stres-psychoterapeutka-jana-cvici-s-energiemi-pres-sve-telo-se-dostanete-k-dusi-rika.html