Jdi na obsah Jdi na menu

Gerda Boyesen

11. 6. 2020

 

Gerda Boyesen se narodila 18.5.1922 v Norsku. Rozhodnuta porozumět lidskému vývoji nastoupila roku 1947 na studium psychologie. Během studia se setkala s analytiky jako byli Ola Ranknes, Nic Waal a Dr. Havrevoll, kteří blízce spolupracovali s Wilhelmem Reichem. Sama absolvovala reichiánský na tělo zaměřený výcvik pod vedením Ola Ranknese. Po skončení studií Gerda pracovala jako klinický psycholog v psychiatrické léčebně. Toužila hlouběji porozumět anatomii a fyziologii těla, a proto vystudovala fyzioterapii a nervosvalové masážní techniky (neuro-muscular) vytvořené Aadelem Bulow Hansenem. Zjistila, že tento způsob práce je mnohem efektivnější než ten, který dosud poznala. Přesvědčila se o důležitosti práce s tělem, která doplňuje verbální psychoterapii.

gerda-boyesen-3.jpegPracovala na Bulow Hansen klinice a blízce spolupracovala s Trygve Braatoy, který také vycházel z práce W. Reicha. Vedle klinické práce měla také vlastní soukromou praxi, kde kombinovala psychoterapii a masáže. Zde objevila, že je možné ovlivňovat lidské nevědomí a emoce pomocí doteku. Jasně viděla, jak se mění emoční nastavení klienta skrze změny tělesné pozice. Všechny tyto studie a zkušenosti umožnily Gerdě pochopit propojení mezi duší a tělem.

Obzvlášť silně na ni zapůsobily vegetativní reakce pacientů, mezi něž patřily např. symptomy chřipky, průjem nebo náhlé změny, které se objevovaly v obličejové tkání (otoky, zduření). U některých pacientů si během psychoterapie všimla, že se u nich vyskytují hlasité zvuky ve střevech (kručení v břiše), zvláště ve chvílích vhledu či emočního uvolnění, a že u těchto pacientů dochází k nejrychlejšímu zlepšení. Pacienti přicházeli na sezení s pocity zoufalství či deprese, ale jakmile byl tlak tekutin v tkáních blíže normálu, cítili “lehkost” a smíření sami se sebou. Zdálo se, že vytváření a uvolňování tlaku v tkáních souvisí s emoční zátěží, i když si toho pacient nebyl vědom.gerda-boyesen.jpg

V roce 1968 odešla do Londýna jako první reichiánský na tělo zaměřený terapeut. Objevila a rozvinula biodynamickou psychoterapii, biodynamickou psychologii a biodynamické masáže. V roce 1976 založila Mezinárodní institut Gerdy Boyesen (Gerda Boyesen International Institute) v Acton Parku. Zde nabízela výcviky lidem z celého světa.

Mnoho teoretických předpokladů Gerdy Boyesen je podobných jako v orgonomii a bioenergetice, avšak biodynamická psychologie klade větší důraz na vzájemný vztah psychických procesů a vegetativních procesů, na léčivou sílu příjemných prožitků a slasti. A dále na tělový aspekt instinktu k sebeaktualizaci.

V současnosti najdeme školy biodynamického zaměření po celém světě – např. V těchto zemích: Brazílie, Francie, Německo, Nizozemí, Dánsko, Portugalsko, Švýcarsko, Izrael, USA, Austrálie a Venezuela.

V roce 1992 bylo Gerda Boyesen Centre oficiálně schváleno jako výcviková organizace. V roce 1999 se Gerda stala čestný členem Evropské asociace pro psychoterapii zaměřenou na tělo jako uznání za její práci.

Gerda dále definovala pojmy jako psychoperistaltika nebo primární osobnost.

Gerda Boyesen zemřela 29.12.2005.

gerda-boyesen-2.png

Na její práci navázaly její tři děti – Ebba, Mona Lisa a Paul Boyesen. Jsou terapeuti a vedou výcviky.

Ebba Boyesen se specializuje na energetický aspekt bodyterapie, včetně práce s uvolněním vzorců z porodu, masáží aury, práce s uzemněním a psycho-orgastické terapie.

Mona Lisa Boyesen se specializovala na orgonomii a vyvinula program biorelease - způsob práce, jak podpořit seberegulaci těla a mysli také svépomocí. Zabývá se také poskytováním citlivé péče novorozencům.

Paul Boyesen vyvinul výcvik v metodě práce s primárním impulsem (primary impulse training) a transformativní psychologii - analytický přístup k bodyterapii.

 

Zdroje dat a fotografií:

http://www.lsbp.org.uk/GerdaObituary.htm

https://www.centreforbodypsychotherapy.com/about.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Gerda_Boyesen