Jdi na obsah Jdi na menu

Masáž hlavy a obličeje

24. 11. 2020

 

oblicej1.jpgAutomasáž hlavy a obličeje ráda zařazuji na závěr relaxace. Doma je na ní ideální čas třeba před spaním nebo po probuzení. Vytvoří přechodovou fázi, kdy člověk může ještě zůstat ležet a pomalu a jemně se probouzí. Samotná masáž udržuje naši pozornost u vlastního těla, u doteku na hlavě a podporuje naše soustředění na sebe. Tím dodává klid naší duši. S oblibou k masáži hlavy přidávám na úvod i masáž krku.

Masáž hlavy můžeme provádět v sedě nebo v leže. Začínáme od krku. Třemi prsty promasíruji oblast kolem páteře, od hlavy až hrudníky, kam až dosáhnu. Dlaněmi uchopím kůži na krku, jako se chytá králík, a odtahuji ji od páteře. Několikrát zopakuji oběma rukama.

Palci promasíruji dolní část lebky. Postupuji od páteře směrem k uším. Dělám jemné malé kroužky a nezapomínám dýchat a vydechovat napětí, které se uvolňuje. Postupuji podél lebeční kosti a uvolňuji všechny úpony. Opět můžu několikrát zopakovat.

Pokračuji na vlasovou část hlavy. Třemi prsty jemně promasíruji kousek po kousku. Mohu masírovat oběma rukama nebo jen jednou. Vypadá to jako jemné šamponování. Volte si tlak masáže, který je pro vás příjemný, který přináší slastné uvolnění. Můžete se pokusit i rozpohybovat kůži na hlavě. Promasíruji celou vlasovou část hlavy od krku až k čelu.

Promasíruji oblast kolem uší i ušní boltce. Mohu za ně jemně zatahat a promnout je.oblicej2.jpg

Jemnými kroužky masíruji čelo, obočí, nos, oblast kolem očí, spánky. Tváře mohu masírovat trochu silněji. Promnu celou dolní čelist od brady až k čelistnímu kloubu. U kloubu se mohu chvilku zastavit a masírovat ho i minutu nebo déle. Masáž dolní čelisti mohu několikrát zopakovat. Je to oblast, kde se nám ukládá hodně napětí, kde držíme svoji zlost. Mohou se mi při tom vybavit všechny situace, kdy jsme museli zatnout zuby a vydržet.

Po celou dobu masáže nezapomínejte dýchat a pouštět ven všechno uvolněné napětí.

Jako doplněk k této masáži zařazuji na závěr tzv. stržení masky. Představujte si při tom, že váš obličej je zakryt určitou nepropustnou a nepříjemnou vrstvou, maskou. Jako byste ji stahovali z vašeho obličeje a pak špínu z rukou setřásli. Vyjádřete nad tím váš odpor celým tělem a mimikou.

Zůstaňte v poloze, ve které jste se masírovali. Položte otevřenou dlaň jedné ruky na obočí a čelo nad kořen nosu. Druhou ruku položte dlaní příčně přes hřbet nosu a lícní kosti. V oblasti očí začněte oběma rukama pohybovat proti sobě silným tlakem až k zadní části hlavy a k bradě. Oběma rukama tlačte silně na kůži obličeje a začněte jimi současně pohybovat v opačném směru: prsty výše položené ruky směrem vzhůru po čele a přes vlasy a temeno hlavy až na zadní stranu. Současně druhá ruka tlačí na obličej a pohybuje se směrem dolů přes nos, ústa a bradu. Tento postup zopakuje asi třikrát.

fantasy-2506830_1280.jpgDlaně potom můžete položit vertikálně. Levou ruku na levou polovinu obličeje, pravou ruku na pravou část obličeje. Opět pevně uchopte a udělejte pohyb, jako byste se snažili strhnout masku do stran.

Pokuste se sladit pohyby a dýchání: během „stržení masky“ se zhluboka nadechujte a při vytřásání rukou silně vydechněte s doprovodným tónem, např. „auuu“.

Sledujte, co se ve vás děje. Jak se nyní cítíte? Projasnil se váš obličej, váš pohled, jsou vaše myšlenky jasnější? Co se skrývá pod maskou? Nechte vyvstat myšlenky, které se samovolně objeví. Nemusíte nad tím dlouze přemýšlet. Raději zůstaňte v kontaktu s novým pocitem v oblasti obličeje.

 

Zdroje informací:

Lowen A. a L. - Cesta k vibrujícímu zdraví (Manuál bioenergetických cvičení)

Hoffmann R., Gudat U. - Bioenergetická cvičení

foto: pixabay.com