Jdi na obsah Jdi na menu

Schoulení se do klubíčka

26. 12. 2023

 

Každý cvik v leže je vhodný především k ovlivňování hlubokých oblastí našeho těla, kde pomáhá uvolňovat napětí a podporuje přirozenou pulzaci orgánů. Při tom mohou vznikat intenzivní pocity a emoce, které vám usnadní přístup ke zdrojům vaší osobnosti.

Cvičení „schoulení se do klubíčka“ umožňuje kontakt s naším vnitřním dítětem.

Zaměřuje se na naše rané potřeby – být vyživován a být v bezpečí. Tyto potřeby jako dospělí uspokojujeme často pouze nepřímo, nejsou však nikdy nasyceny. Při tomto cvičení se spojujeme s našimi prapůvodními, nejhlubšími osobními obsahy.

klubicko.jpgKe cvičení můžete využít jeden menší a jeden větší, mohutnější polštář a deku. Dále matraci jako podložku.

Nejprve si lehněte na podložku na záda, kolena pokrčte v ostrém úhlu, nohy spočívají celými chodidly na podložce. Nohy jsou od sebe asi na šíři pánve. Paže jsou položeny podél těla, hlava je rovně. Vaše oči jsou zavřené, šíje je pokud možno uvolněná.

V této poloze si dopřejte dostatek času, abyste se „vrátili sami k sobě“, zklidnili se a dostali se do kontaktu se svým nitrem. Pozornost můžete směřovat k tomu, v jaké poloze ležíte na podložce, jak se jednotlivé části těla dotýkají podložky, sledujte svůj dech, všímejte si, jak se vaše břicho klidně zvedá a zase klesá. Dále můžete pozorovat pohyb hrudníku při každém nádechu a výdechu.

Ze základní polohy vleže se otočte na stranu, menší polštářek si podložte pod tvář, jež směřuje k zemi. Obejměte větší polštář, přitlačte jej k hrudi a schoulete se do polohy dítěte v matčině lůně.

Vnímejte, jak se pomalu dostavuje hluboké uvolnění ve vašich očích a v oblastech, které byly předtím namáhány. Sledujte vznikající pocity a prožitky, dýchejte klidně a dopřejte sami sobě být opravdu malým dítětem.

Tato poloha nám pomáhá se přeladit do rozpoložení, ve kterém jsme bývali jako embryo a plod. V děloze jsou kosterní svaly v nečinnosti. Cévní systém a vnitřní orgány volně pohyblivé. Organismus se volně vznáší v tekutině. Jemná pulzace tělních tekutin je nejvýraznější. V souladu s vnitřními vegetativními pohyby se embryo natahuje a stahuje. Vnitřní obsahy jsou v činnosti, stěny jej obepínají a jsou jeho oporou, jsou však v klidu.

V poloze schoulení se do klubíčka se člověk dostává do kontaktu s tím nejhlubším uvolněním. S prapůvodním pocitem bezpečí a důvěry, který podpoří další uvolňování.

Setrvávejte v této poloze alespoň 10 – 15 minut. Posílíte tak svoji psychiku, zvyšuje se vaše odolnost. Spojujete se s vaším vnitřním zdrojem síly a klidu.

 

Zdroje informací:

Hoffmann R., Gudat U. - Bioenergetická cvičení

Keleman S. – Anatomie emocí (Emoce a jejich vliv na lidské tělo)