Jdi na obsah Jdi na menu

Slon

17. 9. 2020

 

Tento cvik patří mezi tzn. stresové pozice, které mohou vyvolat třes a vibrace a díky tomu pomoci rozpouštění svalového pancíře. Tento cvik rozpouští blokády v nohou a pánvi a díky tomu má hluboce uzemňující efekt. A. Lowen ho nazývá „základní vibrační a uzemňovací cvik“.

predklon3.jpgVibrační aktivita je projevem přirozené pohyblivosti organismu, která je také odpovědná za spontánní reakce, emocionální vyjádření a vnitřní funkce. Cílem bioenergetiky je udržet vibrace v jemném a ustáleném předení, i když vzrušení narůstá a stres se zvyšuje. Abychom toho dosáhli, naše já musí být bezpečně zakotveno v těle, musí se s ním identifikovat a nebát se prožívat mimovolní tělesné projevy.

Jedno z nejzákladnějších cvičení v bioenergetice je také to nejsnazší a nejjednodušší. Používáme jej ke spuštění vibrací v nohou a ke zvýšení citlivosti v nich. Je to také naše základní cvičení na uzemnění.

Když tento cvik provádíme bez přípravy, k vibracím může, nebo nemusí vést. Mladí lidé obvykle reagují velmi rychle. Starší lidé, jejichž těla jsou méně nabitá a méně pružná, to možná vnímat nebudou. Nicméně jejich nohy se mohou rozvibrovat, až provedou některá jiná cvičení, která nejprve pomohou snížit jejich ztuhlost, prohloubit dýchání a zvýšit energetický náboj.

Jak cvičit pozici slona?

Postavte se zpříma, nohy mírně vytočené dovnitř a vzdáleny od sebe na šíři ramen. Horní polovinu těla nechejte viset volně dolů. Důležité je, aby byla kolena mírně pokrčená a uvolněná.

V předklonu se dotkněte špičkami prstů na rukou lehce země. Nohy stočte mírně dovnitř a přeneste váhu na bříška chodidel. Dbejte na to, aby mírně pokrčená kolena byla svisle nad prsty nohou a nestáčela se dovnitř. Na rukou není žádná váha, celá hmotnost těla by měla spočívat na nohách. Hlava a ramena visí volně dolů. Nechte hlavu volně klesnout, jak nejvíc to jde.

Nyní zdvihněte pánev a křížovou oblast postupně vzhůru ke stropu. Tím vznikne napětí na zadní straně dolních končetin, které se po nějaké chvíli možná projeví třesem a vibracemi.

Jestliže se třes nedostaví, pokrčte trochu kolena a vzápětí je pomalu milimetr po milimetru opět napínejte, takže budou skoro propnutá. Opakujte pokrčení a napínání v kolenou tak dlouho, dokud nenaleznete ten správný úhel, ve kterém se objeví vibrace – možná jenom mírně nebo pouze v jedné noze. Zůstávejte v bdělé pozornosti a umožněte vibracím, aby se zesilovaly a šířily. Nesnažte se třes a chvění předstírat nebo vědomě vyvolávat - to vám sice pomůže nohy uvolnit, ale bude to mít jiný efekt než mají vibrace, které spontánně vzniknou v těle.

Přeneste váhu těla dopředu, takže spočine na bříškách chodidel (pod prsty). Paty mohou být mírně zvednuty. Propněte pomalu kolena, až jsou podkolenní šlachy na zadní straně nohou nataženy.

Dýchejte zhluboka ústy až do břicha. Dýchejte přirozeně, nenásilně. Mějte na paměti, že máte stále dýchat. Představujte si, jako byste se chtěli zbavit napětí z posledních dnů, které se ve vás nahromadilo. Pozorujte se. Můžete volně dýchat nebo máte tendenci dech zadržovat?

Jestliže se objeví vibrace, doprovázejte je hlubokým, přirozeným tónem; začněte s tichými zvuky, které budete postupně zesilovat.

Nyní se napřimujte horní polovinu těla postupně obratel po obratli. Hlava a šíje při tom zůstávají tak dlouho volně viset, dokud není páteř úplně vzpřímená. Zvedejte se postupně a pomalu, aby se vám nezatočila hlava.

Představujte si při tom, jako byste se pomalu „vynořovali“; pokuste se vnímat jednotlivé obratle.

Po vzpřímení se vytřeste krátce obě dolní končetiny. Pokuste se, aby pohyb vycházel z nohou, chodidla při tom zůstanou uvolněná, takže se hýbou jen v závislosti na tom, jak vytřásáte nohy.

Nechte prožitek chvilku doznít. Sledujte, co se ve vás děje. Jak se nyní cítíte? Jaký máte kontakt se zemí? Ožila vaše pánev a páteř? Jak cítíte své oči? Jaké pocity, obrazy a fantazie se objevují?

 

Zdroje informací:

Hoffmann R., Gudat U. - Bioenergetická cvičení

Lowen A. a L. - Cesta k vibrujícímu zdraví (Manuál bioenergetických cvičení)

Schwarz A.A., Schweppe R.P. - Bioenergetika