Jdi na obsah Jdi na menu

Stoj s oporou u zdi

24. 11. 2020

 

Cvik „stoj s oporou u zdi“ patří mezi tzv. stresové pozice. Jeho správné provádění může způsobit vibrace v těle, které podpoří proudění životní energie a odplavují nahromaděný stres.

stoj1.jpgPro následující cvičení potřebujete volnou, asi 1 metr širokou, volně přístupnou zeď. Jestliže je stěna příliš studená, můžete mezi ni a vaše záda podložit deku. Další deka slouží jako podložka, kterou si odložíte poblíž, abyste ji měli později na dosah.

Zaujměte základní postoj. Postavte se s nohama rozkročenýma na šíři pánve, kolena lehce pokrčená, uvolněná. Váhu těla rozložte na celá chodidla s mírným tlakem na bříška prstů. Chodidla, resp. malíkové hrany jsou rovnoběžně. Palce směřují mírně dovnitř. Uvolněte hýžďové svalstvo a horní část těla držte zpříma. Ramena jsou uvolněná, ruce volně visí. Ústa mírně pootevřete a hleďte přímo před sebe. Uvědomte si svůj dech. Je uvolněný, dýcháte lehce až do břicha. Chvíli zůstaňte pozorností u svého dechu.

Opřete se zády o zeď, kolena při tom zůstanou lehce pokrčená. Nohy jsou rozkročené přibližně na šíři kyčlí a chodidla pevně na zemi.

Začněte se nyní zády pomalu posouvat po zdi dolů, velmi pomalu, dokud nebudou vaše dolní končetiny ohnuty v kolenou. Postupně se dostanete tak dolů, až jsou nohy ohnuty do pravého úhlu. Lýtka stojí svisle. Zůstaňte stát v této pozici. Brzy si povšimnete narůstajícího napětí ve stehnech a kolenou. Vznikající napětí vydržte tak dlouho, jak jen můžete – pokud možno ještě o chvilku déle. Uvědomte si oporu v chodidlech a v zádech.

Dýchejte při tom zhluboka, vydechujte pomalu a ozvučeně až z hloubi vašeho břicha. Jak vaše námaha vzrůstá, vyjádřete ji zvuky. Mějte uvolněnou dolní čelist. Můžete s ní mírně pohybovat.stoj2.jpg

Nyní zdvihněte pomalu paty vzhůru, milimetr po milimetru, čímž se zvýší napětí v lýtkách. Když začnou dolní končetiny vibrovat, změňte pozici pat takovým způsobem, aby se vibrace mohly volně rozvíjet. V této pozici zůstaňte tak dlouho, dokud to bude ve vašich silách, nebo možná ještě o chvíli déle. Zkuste ze sebe vydat co nejvíce, aby se mohlo uvolnit napětí v hloubi pánve a v dolních končetinách. Pracujte na své maximum, ale ne více.

Nadechujte zhluboka a při výdechu vydávejte dlouhý tón, např. „áááách“.

Se cvikem můžete experimentovat a několikrát zopakovat. Až získáte plnou důvěru ve svá kolena – že to zvládnou. Ověříte si, že vaše svaly na stehnech i lýtkách jsou dost silné, že vydrží i dalších 5 minut v pozici.

Když se již nemůžete udržet, posunujte se zády po zdi pomalu k zemi. Když klesnete až na zem, položte se na připravenou deku na záda a postavte dolní končetiny chodidly na zem. Jestliže vaše dolní končetiny v této poloze ještě trochu vibrují, je to úplně přirozené – ve svalech se uvolňuje energie drobnými spazmy, rozpouští se nahromaděné napětí.

Nadechujte klidně a hluboko do břicha, výdech doprovázejte tichými vzdechy. Dopřejte si dostatek času nechat cvik v těle doznít. Vnímejte všechny pocity, které cvičení vyvolalo. Vnímejte jak se změnil váš dech, jak se změnilo vnímání kontaktu se zemí.

 

Zdroj informací:

Hoffmann R., Gudat U. - Bioenergetická cvičení