Jdi na obsah Jdi na menu

Mít všech pět pohromadě

21. 4. 2024

 

woman-3170568_1920.jpgVšichni známe rčení: “Mít všech pět pohromadě”. Ale kterých pět máme mít pohromadě? A co to vlastně znamená? A jak se pozná, že člověk má nebo nemá všech pět pohromadě?

V původním významu toto rčení znamenalo: míti všechny dobré vlastnosti, všechny dobré předpoklady. Užívalo se ho zejména o nevěstách: „Chtělť by každý taký ptáček žínku míti, o jakouž je v světě zle, aby totiž měla plných sedm P, aby byla pěkná, poctivá a pokorná, poslušná a pilná, pobožná a pak aby hodně peněžitá byla.“ Jiné obměny ve výpočtu těchto žádoucích vlastností nevěstiných bývají: pracovitá, přívětivá, přítulná, přičinlivá, prachatá atd.

V dnešních dnech se význam rčení ovšem posunul a odkazuje spíše k duševnímu zdraví, psychické pohodě, emoční vyrovnanosti.

Kterých pět tedy máme mít pohromadě, abychom byli duševně zdraví, vyrovnaní, šťastní? Nabízím praktický návod, jak můžete sami se sebou pracovat a zvládat obtížné životní situace. Dozvíte se zde některé možnosti, jak se uzemnit, ukotvit se v těle, v realitě, v přítomnosti, být plně teď a tady.

Ale zpět k úvodní otázce: “Co to znamená, mít všech pět pohromadě?” Odpověď můžeme hledat ve všeobecné radě, užívané při krizové intervenci nebo v situaci, kdy člověk prošel šokem, kdy byl vystaven zvýšené emoční zátěži. Emoce s ním teď cvičí a jemu se nedaří se uklidnit. V takové situaci člověk nevnímá okolí, má jakoby klapky na očích a na uších, je ve velkém stresu, ve velkém vypětí. Jeho tělo reaguje stresovou reakcí, srdce silně bije, potí se, adrenalin se vyplavuje. 

Prvních “pět”, které nám pomohou, když je budeme mít pohromadě je 5T: teplo, tekutiny, ticho, transport, tišit bolest. Můžeme to aplikovat například na konci náročného dne a prostě si dopřát klidný večer, přemístit se do bezpečného prostředí (třeba domů), dostatečně se napít (ideálně nealkoholického nápoje), zalézt si a udělat pro sebe něco hezkého. A tak dosáhnout opět vnitřní pohody, harmonie a míru.touch-2579147_1920.jpg

Dalších "pět", které bychom měli mít pohromadě, jsou naše smysly. V náročných situacích obvykle přetěžujeme jeden z nich - nejčastěji je to zrak nebo sluch. A když se chceme uklidnit a zase dostat do pohody, pomůže, když si uvědomíme i vjemy z ostatních smyslů. A tak se kdykoliv během dne mohu zastavit  a udělat následujících pět kroků:

1) Uvědomit si, co vidím, a podívat se na tři až pět věcí kolem sebe. 

2) Uvědomit si, co slyším. Zaznamenat několik zvuků, které přicházejí z okolí. 

3) Uvědomím si chuť v puse.

4) Všimnu si vůní či pachů, které právě vnímám.

5) Uvědomím si svůj hmat. Zaznamenám, čeho se dotýkají dlaně a mohu sáhnout na několik různých povrchů. Dotek ale mohu vnímat i chodidly, uvědomit si dotek zad či hýždí s podložkou/židlí.

Dalších "pět", které má mít jedinec pohromadě, jsou koncové části těla. Naše končetiny a hlava. Člověk v šoku často ztrácí vědomé spojení se svým tělem. A tak si uvědomím pozici svých rukou, polohu svých nohou, uvědomím si svoji hlavu. Tím se pozorností vrátím do svého těla. Ukotvím se v něm a emoční bouře rychleji odezní. Tento postup můžete opakovat několikrát - uvědomovat si ruce, nohy, záda, hlavu - a zase nanovo, dokud nebudu mít pocit, že jsem svým vnímáním plně v přítomnosti ve svém těle.

Snad vám tento jednoduchý návod pomůže v náročných životních situacích.

A mějte na paměti, že ať se děje cokoliv, nezapomínejte dýchat. Protože těch hledaných “pět pohromadě” může být i pět nádechů a výdechů, které se vám podaří v řadě za sebou zaznamenat  a uvědomit si je. A komu se to podaří, aniž by mu od dechu utekly myšlenky jinam, ten již dosáhl velkého stupně klidu a vyrovnanosti a může si být jist, že má “svých pět pohromadě”.

 

Použité zdroje:

http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=4039