Jdi na obsah Jdi na menu

Alexander Lowen

17. 9. 2020

 

lowen.jpgDr. Alexander Lowen (23. prosince 1910 - 28. října 2008) byl americký lékař, psychoterapeut a otec bioenergetiky. Lowen získal bakalářský titul v oblasti vědy a podnikání z City College of New York a LLB z Brooklyn Law School. V té době rostl jeho zájem o spojení mezi myslí a tělem. Zapsal se do třídy na analýzu charakteru u Wilhelma Reicha. Po tréninku se sám stal terapeutem, později se přestěhoval do Švýcarska a navštěvoval Univerzitu v Ženevě. Tady získal lékařský titul.

Wilhelm Reich v mnohém inspiroval A. Lowena také během tříleté cvičné analýzy. Uvědomil si v ní, že zadržuje projevy citů a že zadržuje dech, což spolu souvisí. Reich ho vedl k tomu, aby se poddal tělu a dovolil dýchání, aby probíhalo uvolněně a prohloubeně. Po analýze Lowen s Reichem nadále spolupracoval, brzy si však vytvořil pojetí vlastní.

Alexander Lowen je žákem Wilhelma Reicha ale ve své vlastní praxi nezůstal jen reprezentantem jeho vegetoterapie a analýzy charakteru, ale spolu s Johnem Pierrakosem (1921 - 2001) rozvíjel vlastní vědeckou praxi, jež vyústila v 50. letech ve vytvoření nového psychoterapeutického směru – bioenergetické analýzy.lowen-se-zenou.jpg

Je také známý vývojem koncepce bioenergetického uzemnění, jednoho ze základních principů bioenergetické terapie.

Jeho klinická práce vedla k poznatkům, které se staly základem moderního psychiatrického porozumění a psychoterapeutické praxe, a inspirovala modality tělesné psychoterapie, jako jsou Somatic Experiencing (SE) a Biosyntéza.

Inovativní přístup dr. Lowena vnímá tělo jako základní součást celkového zdraví a zaměřuje se na pomoc lidem znovu se spojit s jejich těly.

Lowen byl prvním psychoterapeutem, který nechal pacienty stát na nohou a propagoval řadu cvičení zaměřených na uvolnění chronického svalového napětí a potlačení emocí.

"Uzemnění, dýchání a vibrace jsou tři základní bioenergetické principy." Osoba, která nedýchá hluboce, omezuje život svého těla. Pokud se člověk nepohybuje volně, je život těla omezen. Pokud se člověk necítí plně, zužuje život těla. A pokud je sebevyjádření omezeno, život těla je omezený. Člověk nemá „tělo“, člověk je tělo. “

lowen-a-most.jpgToto silné přesvědčení a vášeň dr. Lowena, pomáhat lidem léčit rozštěpení jejich mysli a těla, vedly v roce 1956 k vytvoření Mezinárodního institutu pro bioenergetickou analýzu (IIBA), který zůstává předním školícím zařízením pro certifikované bioenergetické terapeuty. V současnosti má přes 1500 členů a 54 vzdělávacích institucí po celém světě.

Díky udržování a propagaci terapeutického přístupu dr. Lowena je nyní bioenergetická analýza praktikována nejen ve Spojených státech, ale také v Kanadě, Evropě, Latinské Americe, Rusku, Izraeli, Jižní Africe, na Novém Zélandu, v Austrálii, Japonsku a dalších zemích.

Dr. Lowen napsal 15 knih, které byly přeloženy do tuctu různých jazyků.lowen-ceni-zuby.jpg

Jeho knihy byly dobře přijaty a stále se vydávají po celém světě. Psal četné články a jiné profesionální publikace, a založil Žurnál pro bioenergetickou analýzu (the Journal for Bioenergetic Analysis), který mu přinášel velké uspokojení, protože poskytuje zázemí pro zkoumání a podporu myšlenek, které razil.

Když se ho při rozhovoru v roce 2004 zeptali, co mu v životě dalo největší význam, odpověděl bez váhání: „cítit potěšení a život v těle“.

​V dubnu 2007 byla založena Nadace Alexandera Lowena, aby pokračovala v jeho práci. Nyní ji řídí jeho syn Frederic Lowen.

 

Zdroj informací a fotografií:

https://www.databazeknih.cz/zivotopis/alexander-lowen-37154

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Lowen

https://www.lowenfoundation.org/about-alexander-lowen

https://www.gettyimages.ae/detail/photo/dr-alexander-lowen-developer-of-high-res-stock-photography/128626540

https://pixels.com/featured/bioenergetic-analysis-therapy-hella-hammid.html