Jdi na obsah Jdi na menu

Rotace loktů

7. 3. 2021

 

Následující cvik pomáhá uvolňovat napětí ramen a horní části zad. Díky tomu se uleví i šíji a hlavě. Tento cvik se zařazuje do sestavy cvičení vhodné pro orální a masochistický charakter.

zada1.jpgJedná se o jeden ze série cvičení pro ramena a šíji určené především pro duševně pracující. Tyto cviky jsou vhodné především pro lidi, kteří velmi často sedí a hledí směrem dolů, tedy např. při práci u psacího stroje nebo počítače. Pomáhají především v případech výkonového stresu, když „vám šéf sedí za zády“ nebo když si toho na sebe příliš mnoho nakládáte.

Zaujměte základní postoj. Postavte se s nohama rozkročenýma na šíři pánve, kolena lehce pokrčená, uvolněná. Váhu těla rozložte na celá chodidla s mírným tlakem na bříška prstů. Chodidla, resp. malíkové hrany jsou rovnoběžně. Palce směřují mírně dovnitř. Uvolněte hýžďové svalstvo a horní část těla držte zpříma. Ramena jsou uvolněná, ruce volně visí. Ústa mírně pootevřete a hleďte přímo před sebe. Uvědomte si svůj dech. Je uvolněný, dýcháte lehce až do břicha. Chvíli zůstaňte pozorností u svého dechu.

Lehce pokrčené paže dejte za záda a spojte prsty obou rukou k sobě. Nyní pohybujte velmi pomalu lokty vzhůru a k sobě navzájem.

Stůjte přitom zpříma a napětí nechejte působit na ramena a hrudník po dobu 30 vteřin. Vydržte narůstající napětí. Cvik můžete několikrát zopakovat.

Dopřejte si čas nechat cvik v těle doznít. Vnímejte všechny pocity, které cvičení vyvolalo.

 

Zdroje informací:

Hoffmann R., Gudat U. - Bioenergetická cvičení