Jdi na obsah Jdi na menu

Zázrak jménem vytřásání

19. 2. 2024

 

Vytřásání považuji za jeden ze základních bioenergetických cviků. Je naprosto jednoduché a dostupné všem. Účinně pomáhá k rozpouštění napětí, odbourávání stresu a k povzbuzení životní energie. Takto můžeme vědomě převzít odpovědnost za svůj život, vědomě pracujeme na tom, abychom se zbavili stresu a napětí.dog-1187598_640.jpg

Je to nejjednodušší pohyb, kterým tělo samovolně, bez naší volní kontroly, reaguje na stres. Odkaz na něj nalezneme v naši každodenní řeči i hodnotících reakcích. Klepeme se strachy, chvějeme se zimou, musíme se otřást, když zažijeme něco nepříjemného. S druhým musíme zatřást, když je v šoku nebo mimo sebe. Jsou zážitky, které s námi doslova otřásly.

O tom, co je stres a jak působí stresová reakce v těle jsem psala už v jiném článku. Dozvíte se v něm i o tom, čím je stres škodlivý a co přetížení stresem může způsobit. Když prožijeme nepříjemnou, stresující, zatěžující událost, je dobré neváhat a při nejbližší vhodné příležitosti to ze sebe setřást.

 

Jak začít?

Na úvod vytřásání, je důležité nejprve obrátit pozornost ke svému tělu. Není dobré dělat jakékoliv cvičení, když myšlenkami zůstávám někde jinde - u starostí nebo nápadů.dog-4015390_640.jpg

Po pár minutách se ale můžeme ve vzpomínce vrátit do dané zatěžující události a představovat si, že ze sebe setřásám konkrétní emoce, zbytky tělesného vjemu, konkrétní věty, které mi někdo řekl, nebo svoje zadržené impulzy a projevy.

Vědomým vytřásáním se můžeme dostat do kontaktu s dávno zapomenutými, potlačenými emocemi, začneme lépe vnímat své tělo. Když si takto uděláme čas sami pro sebe, intenzivněji pocítíme, co je to být v kontaktu sám se sebou a se svým okolím.

 

Jak se správně vytřásat?

Začneme nejdřív třást rukama, pak pažemi a rameny. Zkoušíme přitom pustit kontrolu tak, aby se celá vrchní část mého těla silně třásla. Postupně začneme otřásat celým tělem.

Rychle ohýbáme a natahujeme kolena, aniž bychom chodidla zvedali ze země. Nohy zůstávají v kontaktu s podložkou. Snažím se nemyslet na to, zda jsou moje pohyby koordinované, harmonické nebo jak při tom vypadám.

Potom zapojíme do vytřásání těla i pánev a hýždě, jako kdyby mě někdo držel za boky a snažila bych se ho setřást.

horse-3097890_640.jpgPostupně se otřásáme stále rychleji, ale zároveň pokud možno uvolněněji. Sleduji, co se děje s mým dechem. Mohu začít dýchat ústy.

Vnímám, jak se napřed třesou moje paže a dále ramena a jak se třes přenáší na celé tělo. Všímám si, které části těla zůstávají ještě příliš napjaté, aby se mohly třesením uvolnit.

Je užitečné, když si dovolíme neusměrňovat svůj mimický výraz, dovolíme si, aby se vymkl naší kontrole. Při vytřásání můžeme vydávat spontánně zvuky. Můžeme třeba vrčet nebo vydávat jiné animální zvuky. Otřásání postupně zasáhne i dýchání, takže můžeme znít jako funící pes.

Prociťuji cvik ještě chvíli ve stoje a uvolním se. Sleduji změny ve svém prožívání, pátrám po nich. Jaké oblasti těla a části mého těla se nyní cítí živější? Prohloubil se můj dech? Cítím nějaké napětí a omezení - případně kde?

Pokračuji proklepáváním nohou. Zdvihneme jednu dolní končetinu a vytřepeme ji, jako bysme chtěli setřást přebytečnou vodu, když jsme mokří. Uvolníme přitom maximálně svalstvo stehna, nožní kloub i prsty. Po několika proklepáních vyměníme nohy a pokračujeme druhou nohou. Nohy několikrát prostřídáme a protřepeme. Stojící noha by měla být po celou dobu ohnutá. Vydáváme při tom opět různé zvuky. Na závěr se uvolním a zůstávám v bdělé pozornosti u vnímání pocitů, které se rozproudily v mém těle. Jak nyní prožívám spojení se zemí? Cítím, jak živě a jistě stojím nyní na svých nohách? Vnímám, jak moje nohy ožívají? Cítím teplo proudící směrem k mojí pánvi?

Po ukončení vytřásání celého těla zůstáváme ještě chvíli pozorností u sebe. Můžeme si na chvilku lehnout na záda s pokrčenými koleny a nechat prožitek doznít.

Na závěr článku sdílím video z youtube, kde autorka přímo popisuje, jak zapojit celé tělo a uvolnit nežádoucí napětí. Video je namluvenou pěknou, srozumitelnou angličtinou, nikdo se nemusí bát, že by nerozuměl. A pohybující se obrázky jsou také dost výmluvné samy o sobě.

 

 

Nic na tom není. Začněte ještě dnes.

Přeji vám uvolněný a proudící čas.

 

Zdroje informací:

Lowen A. a L. - Cesta k vibrujícímu zdraví (Manuál bioenergetických cvičení)

Hoffmann R., Gudat U. - Bioenergetická cvičení

Schwarz A.A., Schweppe R.P. - Bioenergetika