Jdi na obsah Jdi na menu

Naladěný - vyladěný – rozladěný III.

26. 12. 2023

 

foggy-forest-1907071_640.jpgToto je třetí ze série článku a volně navazuje na ty předchozí. V prvním jsem se zabývala fungováním autonomního nervového systému - sympatiku a parasympatiku. Ve druhém jsem podrobně popsala působení stresu a stresové reakce.

V tomto textu se zaměřím na možné způsoby, jak snížit negativní působení stresu, jak nadměrnou stresovou reakci zvládat a uklidnit. Dozvíte se, jak pomoci parasympatiku k přechodu do klidové fáze a jak dokončovat tzv. vazomotorický cyklus.

Nejdřív se ale podíváme na to, jak rozpoznat, že už nastal čas se stresem zabývat. Kdy míra stresu je vyšší, než jsme schopni unést. Musíme si uvědomit, že každý máme jinou schopnost zvládat stres, a proto není dobré se srovnávat s nikým z okolí. Jediným vodítkem je náš zdravotní stav, naše tělesné zdraví a psychická pohoda.

Prvními signály toho, že jsme přetíženi stresem jsou stavy rozčilení, vše mě štve. Jsme naštvaní na práci, kterou musíme dělat, vadí nám kolegové, rozčílíme se v obchodě kvůli nedostatečnému sortimentu, utrhujeme se na rodinu. Víceméně se začíná vynořovat více a více situací, které nás rozčilují.

Signálem podobné úrovně jsou stavy vyčerpání. Hlavou vám běží pouze myšlenka: „Už nemůžu“. Vše děláte už automaticky, sbíráte poslední zbytky chuti a sil, abyste udělal/-a, co po vás okolí požaduje. Přitom při každém dalším požadavku si jako první pomyslíte: „Už dost“. V myšlenkách se upínáte k plánované dovolené nebo k touze se opít. Prostě k okamžikům, kdy budete moci vypnout a odpočinout si.

Přestože uleháte vyčerpaní, stále vám hlava pracuje a přemýšlíte, co všechno jste nestihli a co vše vás zítra čeká. U dominantního sympatiku se nespavost projevuje překotným myšlením nebo neschopností zastavit myšlení při pokusech usnout.

Červeným vykřičníkem jsou somatické choroby, které byly průběžně zmiňované v předchozích článcích. Nejcitlivěji na stres reaguje trávící soustava, dýchací systém a oběhová soustava. Tedy přeloženo do konkrétních nemocí: mohou se objevovat vysoký tlak krve, srdeční arytmie, průjmy, zácpy, nechutenství, astma, chronické dýchací potíže a řada dalších onemocnění.suspension-bridge-959853_640.jpg

Jak z toho ven?

Prvním krokem musí nezbytně být změna postoje. Ať už k životu, k práci, k dělbě prací o domácnost, pomoci druhým. Je dobré mít občas něco na háku. A na první místo si dosadit vlastní zdraví. Musíme si uvědomit si, že to prostě nějak dopadne i bez nás. Vždy si vzpomenu na bezpečnostní školení z letadla. Tam vysvětlují, že v případě havárie, musíte nejdříve kyslíkovou masku nasadit sobě, teprve potom svým dětem. Kdo by se o ně postaral, kdybyste nejdřív nezachránili svůj život? Proto je potřeba začít s přehodnocením situace.

Dalším krokem je už tolik oblíbené sousloví: „Mějte se rádi“. Chovejte se k sobě laskavě, přesně tak, jak si přejete, aby se k vám chovali druzí lidé. Mějte pro sebe pochopení, respektujte své potřeby, svoji únavu, svůj prostor, svůj čas. Smýšlejte o sobě hezky, nekritizujte se. To vám pomůže nastartovat pozvolnou, ale trvalou změnu životního stylu, změnu ve vztazích, ve slaďování pracovního a rodinného života, ve způsobu trávení volného času.

Čím lépe se k sobě chovám, tím lépe se ke mě chovají lidé v okolí.

Tento druhý krok je pro vás vstupní branou k těm dalším, které si volíte, podle toho, co vám chybí a co víte, že vám dělá dobře. Ty se mohou v každé životní situaci lišit a mohou se vyvíjet a měnit.

light-1345753_640.jpgZjistíte třeba, že vám chybí tanec. Nebo jiná pohybová aktivita, při které se pořádně zapotíte, vyfuníte, vybijete frustraci a všechno napětí. Může to být běh, rychlá chůze, jízda na kole, kickbox nebo aerobik. Dnešní nabídka je hodně široká.

Pocítíte velkou potřebu vyrazit do přírody. Jen tak bezcílně se toulat lesem. Naslouchat tichu, resp. šumění stromů, štěbetání ptáků, zurčení potoka. A dopřejete si každý týden alespoň hodinu těchto přirozených lázní.

A pak si najednou dovolíte už doma nezapínat televizi. Na počítači budete také trávit jen nezbytně nutnou dobu. A dokonce začnete vypínat mobil a vrátíte se do toho klidu, který jsme zažívali před jejich rozšířením. Uvědomíte si, že je vám dobře v klidu doma, že nemusíte pořád číhat po nových zprávách a příspěvcích na tzv. sociálních sítích. Sledovat všechny akce, které se zrovna dějí ve vašem městě. Uklidníte se a uvědomíte si, že jste toho už za celý den/týden měli až až.

Přirozeně začnete vyhledávat možnosti relaxace nebo meditace. Aktivně začnete hledat způsob, jak se ztišit a naladit na prosté tady a teď.

Díky drobným změnám, které začnete den za dnem začleňovat do svého života, zvýšíte citlivost vůči sami sobě, naučíte se slyšet signály svého těla a svého nitra. Budete respektovat sami sebe.

A pak pro vás nebude problém prostě okolí říct: „Jsem unavená, potřebuji si odpočinout“. A s klidným svědomím si dopřejete vydatný spánek. Který v zimních měsících může být i 10 – 12 hodin.

Postupně začnete objevovat jaký druh stravy dělá vašemu tělu dobře, která jídla mu prospívají, a která ho tíží a způsobují různé zažívací obtíže.

Samozřejmě na odplavení stresu si můžete dopřát relaxační masáž, pobyt ve wellness centru. Cokoliv. V dnešní době je nabídka tak široká, že je nemožné se pokoušet vyjmenovat vše v jednom článku.

Zní to jak pohádka, že? Realita je náročnější. Udělat změnu v zaběhlém systému je náročné. Doporučuji si najít spřízněnou duši, která vás podpoří. Ať už je to kamarádka/kamarád nebo partner. Případně to může být kouč, trenér nebo terapeut. Někdo, kdo bude bezvýhradně hájit vaše zájmy a stále vám připomínat, že vaše zdraví, je to nejcennější, co máte.

U svých klientů jsem vypozorovala, že dobrým začátkem pro řadu z nich byly lekce jógy. A poslech nahrávek rozhovorů o zdravém životním stylu.

Závěr

Jak je patrné z výše uvedeného pozitivní impuls naší autonomní nervové soustavě můžeme dát, jak prostřednictvím zvládání emocí změnou způsobu myšlení, tak změnou životního stylu, pohybem či změnou stravovacích návyků.

Každý krok směrem ke zdraví se vám mnohonásobně vrátí.

 

Přeji vám hodně trpělivosti sami se sebou a odvahy vykročit a začít změnu – nejlíp ještě dnes.