Jdi na obsah Jdi na menu

Bioenergetické cvičení v těhotenství

7. 3. 2021

 

Odpovědět na otázku, zde je vhodné provádět bioenergetické cvičení v těhotenství, je trochu komplikovanější. Samotné cvičení je velmi komplexní a nabízí řadu různorodých technik, které ovlivňují nejen naše tělo, ale i emoce a prožívání celkově. Proto bych zde ráda toto téma rozebrala trochu podrobněji.

Těhotenství

Na těhotenství se lze dívat z různých aspektů. Jednak z pohledu fyzických a fyziologických změn, kdy tělo začínají ovlivňovat jiné hormony než dosud a žena funguje jinak, než jak byla zvyklá. To má samozřejmě vliv i na její prožívání, myšlení, emoce.

pregnant-2720434_1280.jpgPorodníci Tassone a Landherr jsou přesvědčení o tom, že těhotenství a porod probouzejí a prohlubují propojení ženy se zemí, Bohem a vším, co existuje v hmotném světě smyslů i nehmotném světě duše. Těhotenství přirovnávají k cestě hrdiny. Je to období hluboké a silné transformace. Během devíti měsíců hledá spojení se svou vnitřní silou i odhodláním. Musí čelit svým strachům, úzkostem. Vstupuje na neznámé území a je nucena ho prozkoumávat. Je to cesta, kdy se žena proměňuje v matku a přijímá novou životní roli.

Ze své psychologické praxe ale vím, že ženy někdy do těhotenství vstupují nečekaně, nepřipravené a těhotenství a mateřství je provázeno řadou smíšených nebo i negativních pocitů. Zvlášť ty ženy, které nemají stabilní rodinné zázemí, ale i ty, které nebyly zvyklé obracet pozornost k sobě, láskyplně o sebe pečovat, těžko čelí každodenním změnám, kdy je všechno jinak. A pokud nemají nablízku zralou ženu, která by jim dělala průvodkyni a mohly s ní vše, co prožívají, konzultovat, může pro ně být těhotenství a mateřství velkou a nepříjemnou zátěží. Mohou potom prožívat nenávist vůči dítěti, odmítají se o ně starat, zažívají deprese a splín.

A právě v bioenergetice a v práci s tělem vidím potenciál, který může ženám usnadnit celý proces transformace, pomůže jim rozvíjet laskavý přístup ke všem změnám, které se dějí a přicházejí.

Obecná doporučení ke cvičení

Každá žena prožívá těhotenství jinak. Každé tělo na změny reaguje jinak. A to klade na ženu větší zodpovědnost a nutnost větší pozornosti sama k sobě a respektu k vlastním pocitům. Projevuje se to například i při volbě vhodného cvičení v těhotenství. Rozhodnutí je vždy na ženě. Jen ona sama nejlépe ví, jak se teď cítí, co ještě zvládne a kdy si už potřebuje odpočinout a ulevit.pregnant-2568395_1920.jpg

Ohledně cvičení v období těhotenství existuje několik obecných doporučení zpracovaných lékaři a fyzioterapeuty. Jedná se o rady, které lze vztáhnout na všechny druhy cvičení, bioenergetické nevyjímaje.

První radou je: v případě jakýchkoliv pochybností, konzultujte své rozhodnutí s lékařem. Respektujte svůj aktuální zdravotní stav.

Nezačínejte s žádným cvičením, které jste nepraktikovala před otěhotněním. Tedy cvičte dál tolik, jak jste byla zvyklá. Nezvyšujte zátěž, spíše vnímejte, zda vám cvičení přináší potěšení a vyplavuje oblíbené endorfiny. Nikdy necvičte do úplného vyčerpání. Během těhotenství není doporučeno dělat sporty, které způsobují otřesy pánve jako třeba skákání. Někteří lékaři/fyzioterapeuti nedoporučují ani běh a jízdu na kole. Ale jsou ženy, které byly zvyklé běhat každý den a nedovedou si představit, že by s tím přestaly. V takovém případě jen doporučuji vnímat své pocity, zda se po sportu cítí dobře, nic je nebolí, nejsou úplně vyčerpané.

Není vhodné sportovat ve velkém horku. Provozovat sporty a cviky, při kterých může žena upadnout např. jízda na koni nebo na lyžích. Není vhodné zadržování dechu při cvičení.

Rozhodně se nedoporučují žádné kontaktní sporty, které spojují více rizik. Obecně tedy nedělat žádný sport, který ohrožuje těhotenské bříško. A ve třetím trimestru fyzioterapeuti nedoporučují dělat cviky, při kterých se leží delší dobu na zádech.

Pod vlivem hormonů dochází ke změnám v pohyblivosti kloubů a jiných kostních a vazivových spojích a to je i důvodem k větší pozornosti a opatrnosti.

Vzhledem k rostoucímu bříšku a poprsí se mění těžiště těla. Přirozeně se tak zvětšuje prohnutí páteře, rostou nároky na klouby, rozšiřuje se pánev a na těle je mnohem patrnější svalová nerovnováha.

Bioenergetické cvičení

Pro bioenergetické cvičení platí všechna doporučení uvedená výše.

pregnant-woman-2139944_1280.jpgNěkteré techniky bioenergetického cvičení je možné zkoušet v těhotenství i bez předchozí zkušenosti, v jiných je možné pokračovat, tak jako u jiného cvičení a navíc, jsou zde cviky, které jste mohla mít před otěhotněním oblíbené, ale v tomto období je dobré se jim vyhnout.

Kdo již má se cvičením zkušenosti, může své oblíbené cviky vyzkoušet i během těhotenství a uvidí, jak na ně tělo a mysl reaguje. Buďte ale vždy k sobě laskavá a cvičte s velkou pozorností k sobě, svému prožívání i tělesným reakcím.

Obecně ale nedoporučuji cviky, které provokují blokády energie. Tedy vibrační cvičení, které mohou vyplavit uzavřené emoce. Pokud máte nutkání, můžete je zkusit jednou a uvidíte, jak na ně budete reagovat. Může to podpořit zaseknutý pláč. Ale v případě, že s vámi emoce cvičí i bez jejich provokování, je lepší se vibračním cvikům vyhnout.

Podobně je to se sestavami cviků, které přímo pracují s určitou charakterovou strukturou. Navrhnul je například Richard Hoffmann ve své knize Bioenergetické cvičení. Tyto sestavy jdou dost do hloubky, uvolňují emoce, otevírají staré rány. A toto je lepší si ponechat na jiné životní období.

Existují ale techniky a cviky, které je možné bez obav praktikovat i během těhotenství. I když nemáte předchozí zkušenost. Jsou to jednoduché techniky uzemnění, relaxační techniky, práce s dotekem a masáže.

Mezi techniky uzemnění patří například luk nebo uzemnění v sedě, dále všímání si doteku chodidel se zemí, vnímání svého dechu, vnímání doteku na těle. Dále například schoulení se do klubíčka nebo práce s dechovým válcem.pregnancy-775041_1920.jpg

Právě techniky uzemňování mohou být ideálním pomocníkem při celém procesu transformace, na vaší cestě hrdiny.

Masáže a práce s dotekem jsou nedílnou součástí bioenergetického cvičení. Můžete do svého programu zapojit například masáž hlavy a obličeje. Řadu masáží zmiňuje Alexander Lowen ve své knize Cesta k vibrujícímu zdraví. Zde jsou i párové masáže. Ty mohou podpořit nejen nastávající maminku, ale jsou cenným pomocníkem při změnách v partnerství, pomohou otevírat komunikaci mezi partnery v oblasti doteku a vzájemné intimity.

 

Přeji vám pohodové těhotenství. Abyste po celou dobu mohla zůstávat vědomě ve svém těle, láskyplně k sobě i svému okolí a nic nenarušovalo to radostné očekávání nového člena rodiny.

 

Zdroje informací:

Tassone Shawn A., Landherr Kathryn M. - Těhotenství (Spirituální průvodce)

www.maminka.cz/clanek/jak-cvicit-v-tehotenstvi-tipy

https://www.fitness4u.cz/cviceni-v-tehotenstvi/